.

Δείτε πότε κάνει πρεμιέρα το Survivor 2

Μπορεί ο τηλεοπτικός σταθμός, ΣΚΑΪ να ζήτησε την επανέναρξη του Survivor 2 να γίνει πιο νωρίς λόγω της επέλασης του Nomads στον ANT1, παρόλ...

.
.

25 Ιουλ 2014

Βλέπεις πopνό; Αυτές τις λεπτομέρειες σίγουρα δεν τις γνωρίζεις


Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών....
Οι δημοσιογράφοι και, συχνά, οι ψυχολόγοι αναφέρουν με σχετική ευκολία τον όρο «eθισμός στο πopνό», αν και δεν υπάρχουν ισχυρά ερευνητικά δεδομένα που να τεκμηριώνουν ότι ο σeξουαλικός eθισμός όντως υφίσταται.

Με το να ονοματίζει όμως κανείς , υπό μορφή διάγνωσης, τη συνήθεια που έχει κάποιος να βλέπει συχνά εικόνες σeξουαλικού περιεχομένου, της προσδίδει άμεσα παθολογικό χαρακτήρα.

Ο εθισμός στην πoρνογραφία δε συμπεριλήφθηκε στην πρόσφατη αναθεώρηση του αμερικανικού διαγνωστικού και στατιστικού εγχειριδίου DSM-V, εξαιτίας της έλλειψης των σχετικών επιστημονικών δεδομένων. Πιο συγκεκριμένα, λιγότερα από 2 στα 5 επιστημονικά άρθρα σχετικά με την αυξημένη συχνότητα σeξουαλικών συμπεριφορών, αναφέρουν τον όρο «eθισμός». Παρατηρείται επίσης, ότι μόνο το 27% των μελετών βασίζονται σε πραγματικά δεδομένα, ενώ μέσα στο 2013
δημοσιεύτηκε μόνο μια σχετική μελέτη.

Η ανασκόπησης της διεθνούς βιβλιογραφίας στο ζήτημα του σeξουαλικού eθισμού αναδεικνύει επίσης, το φτωχό πειραματικό σχεδιασμό, τις μεθοδολογικές ελλείψεις και την έλλειψη των εξειδικευμένων μοντέλων στις περισσότερες μελέτες.
Στην πραγματικότητα, η ανασκόπηση βρήκε πολύ λίγα δεδομένα ικανά να υποστηρίξουν επιστημονικά τις αποκαλούμενες αρνητικές επιδράσεις του «eθισμού στο ποpνό».

Παράλληλα, δεν υπήρχε καμία ένδειξη σχέσης ανάμεσα στη χρήση του ποpνό και τη στυτική δυσλειτουργία, ούτε βρέθηκαν στοιχεία που να υποστηρίζουν ότι προκαλούνται αλλαγές στον εγκέφαλο των χρηστών. Επίσης, η θέαση πopνογραφικού υλικού από εφήβους φαίνεται να μπορεί να εξηγήσει, σε αντίθεση με αυτό που η κοινή γνώμη υποστηρίζει, σε πολύ μικρό βαθμό τις διακυμάνσεις στη συμπεριφορά τους. Οι διακυμάνσεις αυτές φαίνεται να εξηγούνται καλύτερα από άλλες παραμέτρους που σχετίζονται τόσο με τα άτομα, όσο και με τις οικογένειες τους.

Οι ερευνητές μάλιστα, υποστηρίζουν ότι η επαφή με το πopνογραφικό υλικό, όχι μόνο δεν είναι de facto προβληματική , αλλά μπορεί να έχει και οφέλη. Για παράδειγμα, μπορεί να τροποποιήσει τις στάσεις και τις πεποιθήσεις σχετικά με τη σeξουαλικότητα, να βελτιώσει την ποιότητα ζωής, να προάγει την ποικιλία των σeξουαλικών συμπεριφορών και να αυξήσει τη σeξουαλική ευχαρίστηση στις μακροχρόνιες σχέσεις. Σε γενικές γραμμές, δύναται να παρέχει μια νόμιμη εκτόνωση παράνομων σeξουαλικών επιθυμιών και η διάθεση του έχει σχετισθεί με μειωμένο αριθμό σeξουαλικών εγκλημάτων , συμπεριλαμβανομένης και της παιδοφιλίας.

Οι κλινικοί είναι σημαντικό, ωστόσο, να γνωρίζουν ότι σύμφωνα με τα ερευνητικά δεδομένα, τα άτομα που αναφέρουν ότι έχουν «σeξουαλικό eθισμό» είναι πιο πιθανό να είναι άνδρες με μη ετεροφυλόφιλο σeξουαλικό προσανατολισμό, υψηλή libido και αυξημένη αναζήτηση του αισθήματος της διέγερσης, των οποίων οι θρησκευτικές αξίες συγκρούονται με τις σeξουαλικές συμπεριφορές και τις επιθυμίες τους. Είναι πολύ πιθανό να χρησιμοποιούν τα οπτικά διεγερτικά εpεθίσματα για να αντιμετωπίσουν προβληματικές συναισθηματικές καταστάσεις, ή τη μειωμένη ικανοποίηση από τη ζωή.

Οι συγγραφείς της ανασκόπησης τονίζουν ότι χρειαζόμαστε καλύτερες μεθόδους για να βοηθήσουμε τα άτομα που αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν τα ψυχοσυναισθηματικά τους προβλήματα μέσω της συχνής χρήσης οπτικών σeξουαλικών εpεθισμάτων, χωρίς να ονομάζουμε τη χρήση αυτή παθολογική. Είναι πολλοί, άλλωστε, οι επιστήμονες που αντιμετωπίζουν με κριτική διάθεση τις θεραπευτικές πρακτικές για το επονομαζόμενο eθισμό στο πόpνο, τις οποίες μάλιστα, ενίοτε αποκαλούν και ψευτοεπιστημονικές.

Αξίζει να αναρωτηθεί κανείς εάν αντί να παρέχεται ουσιαστική βοήθεια στα άτομα που αγωνίζονται να ελέγξουν τη θέαση πopνογραφικού υλικού, ή τον eθισμό στο ποpνό, στην πραγματικότητα τροφοδοτείται μια ολόκληρη βιομηχανία με δευτερογενές όφελος από την αποδοχή της ίδιας της ιδέας του eθισμού.